Uit dagblad De Limburger van maandag 22 okt. 2000 

De zeven smarten van Maria in Holthees

Bisschop Hurkmans kwam gisteren naar Holthees om de vijf eeuwen oude Mariakapel in te zegenen. Buiten de kapel tonen zeven moderne olieverfpanelen de grote menselijke smarten.

De Friese kunstenaar Tamme Hoekstra (49) is protestant en heeft een ander beeld van Maria dan de katholieke gelovigen. “Het is de moeder van Jezus en verder niks’, heeft de kunstschilder, docent tekenen en kunstgeschiedenis aan de kunstacademie Minerva in Groningen, geleerd. Hij keek er dus vreemd van op toen de Sevenumse Harry van de Kolk hem vorig jaar tijdens de Kunstmaand op het waddeneiland Ameland benaderde voor een ongebruikelijke opdracht. Harry van de Kolk, vice-voorzitter van de Stichting Mariakapel Holthees, verloor vijf jaar geleden zijn vrouw Netty, geboren en getogen in Holthees, aan een slopende ziekte. Op Ameland werd hij getroffen door de emotie in Tamme Hoekstra’s schilderij van een moeder met kind. Het bracht hem op de gedachte de kunstenaar zeven panelen te laten schilderen die de grote smarten in het leven weergeven.

Gisteren schonk hij ze aan de Mariakapel in Holthees, enerzijds uit piëteit voor zijn vrouw, anderzijds vanwege het 25-jarig bestaan van De Turfhoeve in Sevenum. In felle, warme kleuren tonen de panelen onder het ontluikend lentegroen zeven momenten van verdriet, wanhoop, ongeloof, maar ook van zorgzaamheid. “Ik heb de dingen vanuit een vrouwelijke visie benaderd’, vertelt kunstenaar Tamme Hoekstra, die vijf maanden aan de Zeven Smarten van Maria gewerkt heeft. Op sommige panelen komt geen Maria voor. De vijfde smart (Maria onder het kruis) is slechts een schreeuwende schim. “Dit geeft de wanhoop weer op het moment dat de mensheid aan het kruis genageld wordt, met de neus keihard op de feiten gedrukt wordt. Het kan ook een man in Enschede zijn’, verklaart de kunstenaar.